Akvaristika, rybicky a akvarium

Akvaristika, rybicky a akvarium

Akvaristika, rybicky a akvarium
Akvaristika jenadherna. Myslim, ze rybicky jsou jednou z nejhezcich dekoraci kazdeho bytu neboi verejneho zarizeni. Rybicky at cizokrajne ci zdejsi jsou velmi nenarocne alahodi kazdemu oku. Poridte si akvarium


Vitam Vas tedy na strance, ktera ma priblizit zajemcum a priznivcumakvaristiky muj pohled na tuto prekrasnou zalibu.
Ja se zabyvam akvaristikou od konce roku 1993 a kazda rada byla v dobe, kdy jsemsi akvarium zarizoval, velmi cenna. Proto jsem se rozhodl prezentovat svevysledky s akvariem na techto jednoduchych strankach a ve strucnosti zde popsatmou zkusenost z teto oblasti.


Akvaristika


Nabizi se siroky akvaristicky sortiment: akvarijni ryby, akvarijni rostliny,sterky, substraty, krmiva, akvarijni techniku a dalsi potreby pro akvaristy.


Akvarijni ryby


Stale nabidky vice jak 100 druhu zdravych akvarijnich ryb. Beznych, ale iopravdovych zajimavosti – znate Hyppesobrycon amapacusis? Prijdte se na nepodivat!


Akvarijni rostliny


Nabizi se siroky sortiment akvarijnich rostlin a to predevsim firem Aqua Daho,Rataj a Akvarijni rostliny Cervinkovi.


Krmiva


Existuje siroka skala krmiv jak pro bezne druhy ryb, tak krmiva propotravni specialisty od firem svetovych i tuzemskych znacek. V nabidce jsou take zive nitenky (po cely rok) a 10 – 15 druhu mrazenehokrmeni pro akvarijni ryby a vodni zelvy.


Akvaristicke potreby a vybaveni


Nabizi se akvaria spolehlivych vyrobcu ve velikostech od 12 litru vyse.Nabidku komplexniho reseni akvarijnich a terarijnich kompletu naleznete nastrance akvarijni komplety. Prodavaji se sterky, substraty a dekorace pro zarizeni jak osazenych akvarii,tak pro nadrze bez rostlin pro tlamovce a velke cichlidy.
Muzete nakoupit take kompletni technicke vybaveni firem Hagen, Tetra, Sera,Aqua Szut, Atman, Aqua el, Eheim, filtry firmy Dolezal a mnoha dalsich.
V nabidce jsou take pripravky na upravu vody a leciva Tetra, JBL, Amtra, Esha,Sera, Dajana ci Easy fish.


Akvaristika a teraristika patri k narocnym konickum, proto Vam mnoho firemnabizi pomoc pri udrzbe a peci o akvarium ci terarium. Zajisti cisteni akvaria,akvateraria nebo teraria v terminu a case, ktery Vam bude vyhovovat, a to vcetnevikendu. Krasne akvarium ci terarium muze byt pychou kazde domacnosti! Pokud alemate alespon trochu casu, tak udrzovat akvarium dokazete v pohode sami .....


Vyznam "stareho" dna v akvaristice


Predevsim starsi literatura s akvarijni tematikou pouzivala termin "staredno". V soucasnosti jako by tento termin ztracel na vyznamu a temer ho nenajdemejak v tistene literature (at uz jsou to knihy, popripade odborne casopisy) a uzvubec ne v periodikach „modernich“ elektronickych.


Myslim si, ze je to skoda, protoze prave „stare“ dno je zakladnimpredpokladem pro stabilni akvarijni podminky, pri nich expanduje rust rostlin,vytvari se biologicka rovnovaha a tolik opomijena samocistici funkce nadrze.


Pokusim se tento termin vysvetlit. Predstavme si, ze zakladame nadrz. Dejmetomu nejakou „klasiku“: objem 100 litru spravna „zrnitost“ substratu beznafiltrace osazeni submerznimi formami dobre rostoucich a odolnych rostlinprimereny vykon a delka osvitu nadrze neprerybnena nadrz Jinymi slovy nemel bybyt podle vsech dostupnych informaci a navodu problem, pri provozu takovetostabilni“ nadrze. Bohuzel opak byva nezridka pravdou. Postupne zacinameodhalovat „hnedou“ rasu na povrchu rostlin, kterou nam nekonzumuji ani „Ancistrussp.“, ackoli nam hejno 7 kusu maximalne doporucovali a prodali v akvaristickeprodejne, prave pro tento pripad.


Neonky (Paracheirodon innesi) foto: Marek Kriz Dale zjistujeme, ze nenineco“ v poradku s cistotou vody v nadrzi, prece jen si vzpominame, ze kdyz jsmenadrz napousteli, byly tam sice nejake „bublinky“, ale voda v nadrzi byla precejen pruzracnejsi.


Vetsina akvaristu v tuto chvili vyprovokovana do nejake akce sahne k tomunejradikalnejsimu a dle zdraveho rozumu nejucinnejsimu reseni. Voda je „divnadalo by se tvrdit, ze „spinava“, nuze ji vymenime.


Reseni je to sice radikalni, ale ne moc spravne. V cerstve vode, navic bezzabehnute biologicke filtrace, se substratem, ktery je sice velice dobreproprany, ale hlavne cerstvy se neuveritelne dobre dari ruznym druhum nalevniku,ktere spolehlive vodu zakali.


Chybi jakekoli bakterie, ktere by se postaraly o konzumaci prave techtonalevniku a tim, ze vodu nejlepe ze 100% vymenime se postarame o docasneodstraneni problemu, ktery se nam bezpecne vrati do tydne, pokud cely cyklusbudeme opakovat pravidelne.


Je zde vubec nejake reseni? Tohle je presne ta otazka, kterou si kladou mnozizacinajici akvariste. Ja je mohu ubezpecit, ze reseni existuje.


Predevsim si musime uvedomit fakt, ze prostredi, ktere je clovek ochotenpovazovat za zdrave, ciste, sterilni je v pripade akvaristiky


Uvedu priklad:


Chlor – latka pro cloveka v malych davkach neskodna, ktera se pouziva kosetreni pitne vody je v podstate pro rostliny a ryby smrtelnym jedem.Pochopitelne pri vyssich koncentracich, ale i pri koncentracich nizkych rybyreaguji neklidem, mnohdy sokem a rostliny zpomaluji – zastavuji rust, popripadeve vetsich davkach chloru hynou. (Zde je ovsem na miste upozornit na faktorsetrvacnosti, rostliny zpravidla reaguji na zmenu prostredi mnohem pozdeji nezryby)


Lide maji tendenci, sterilni prostredi povazovat za jedine zdravi prospesne atimto nezvratitelnym faktorem se ridi i pri chovu zivocichu.


Prirodni procesy ovsem byvaji ponekud slozitejsi a nam nezbyva nez se jimiridit. Symbioza znamena souziti, kdy si oba organizmy navzajem prospivaji aneparazituji na sobe vzajemne. Takovymto i kdyz ne prave presnym prikladem, muzebyt ona zminovana symbioza bakterii v zavislosti na samocistici funkci nadrze.


Ryby, respektive jejich vykaly produkuji takzvany detrit. Jedna se oexkramenty usazovane na dne nadrze. Timto detritem se postupne zacinaji zivitkolonie bakterii, ktere se usazuji v drobnych (mnohdy mikroskopickych) sporechdna, popripade biologickeho filtru.


Cim je dno starsi (ovsem zde je nutne pripomenout pravidelnou udrzbu nadrze,s pravidelnou vymennou 1/3 vody s naslednym odsatim prave tohoto detritu), tim vice se takovychto bakterii nahromadi a tim lepe plnibiologickou-filtracni funkci.


Me zkusenosti ze starym dnem jsou takove, ze i v nadrzi cca 50 litru, bezfiltrace, pouze se vzduchovanim, s hustym porostem submersne pestovanych rostlin(Cryptokoryne affinis, Microsorium pteropus a javsky mech) s dostatecnouvyskou“ dna (cca 4 cm a stare cca 3 roky) je samocistici funkce na vysokeurovni, neznam pojem jako jakakoli rasa (v zacatcich s rasou byly neuveritelneproblemy), neznam termin zakalena voda.


Akvarium i jako minibiotop funguje naprosto dokonale, rostliny expandujitakovym zpusobem, ze je musim pravidelne protrhavat, skromna rybi osadkaskladajici se z 6 x Paracheirodon innesi, 2x Pelvicachromis pulcher (par) a 1xAncistrus sp. – prospiva na vybornou. Na zaver mala rekapitulace.
Pokud dodrzime zakladni podminky:


  •  Vyssi substrat (cca 4cm) dna
  •  Delka osvitu cca 10 hodin (nezalezi prilis na intenzite, postaci 1usporna zarivka na 50l s dennim spektrem)
  •  Huste osazeni nenarocnymi submerzne pestovanymi druhy rostlin
  •  Neprerybnena, pravidelne udrzovane akvarium
  •  A hlavne trpelivost – coz je zakladni vlastnost akvaristiky

Tak Vam vase nadrz dospeje diky staremu dnu do krasy a biologicke stability,kdy rostliny zacnou ve svem rustu expandovat, osadka nadrze je spokojena azdrava a konec-koncu, hlavne my akvariste mame ze sve nadrze dobry pocit...



Takze preji mnoho uspechu s akvaristikou .......