Vrtacky a jak si vybrat tu nejlepsi

VRTACKY  jak vybrat vrtacku 

vrtacka, vrtacky
Jakvybirat vrtacku ...


Nekdo potrebuje vrtacku jen na drevo, jiny zase jen do zdi. Myslim, ze jenejlepsi mit jednu kvalitni vrtacku, ktera zvladne vsechno. V kazdem pripade byale kazdy mel mit jednu aku vrtacku a jednu vrtacku na elektriku.


Tomu, co uz nekdy zkousel vyvrtat diru do panelove steny, neni ani trebavysvetlovat prednosti priklepove vrtacky. Do betonu ci jinych tvrdych materialuse vrtak jednoduse bez priklepu nedostane. Pri koupi priklepove vrtacky jenejdulezitejsi jeji vykon. Napriklad vrtacky s vykonem 450 wattu zvladnouvyvrtat do betonu otvor o prumeru trinact milimetru, ale takove 1000 wattovevrtacky nemaji problem ani s dvojcentimetrovou dirou. Samozrejmosti priklepovychvrtacek je vypnuti priklepu pri vrtani do dreva ci kovu.


Uzitecny je take prepinac praveho a leveho chodu, protoze pomuze se zaseknutyvrtakem ale i pri povolovani ci utahovani sroubu. Vrtacky s rychloupinanimnepotrebuji zadny klic, staci vlozit vrtak a zaklepnutim nebo pootocenim jejuchytit. Takovou prednost oceni hlavne ten co casto meni vrtaky nebo nepozornykutil co neustale ztraci prislusenstvi. Specialita nekterych modelu je nastavenikrouticiho momentu (PowerControl), coz lze vyuzit pri seriovem sroubovani nebopri rezani zavitu.


Priklepova vrtacka je v podstate univerzalni nastroj ale jeji jiz zminenejednotlive funkce lepe zvladaji specialni nastroje. Takze kdo naprikladpotrebuje vybourat vetsi otvory do zdi ci podlahy tak by si mel poridit bouracikladivo. Take na caste vrtani do dreva ci kovu je praktictejsi vrtacka bezpriklepu a na sroubovani jednoho sroubu za druhou se vyplati zajistit siakumulatorovy sroubovak.



Rozdeleni podle vyuziti:


  • Bouraci kladivo: mala sbijecka na demolice zdi, prorazeni okennich cidvernich otvoru, vysekavani drazek na elektriku, vodu nebo plyn ....
  • Vrtaci kladivo: velke a hluboke otvory do betonu a tvrdych materialu
  • Priklepova vrtacka: univerzalni nastroj pro praci
  • Bez priklepova vrtacka: vhodna pro vrtani do dreva, kovu nebo plastu
  • Elektricky sroubovak: vhodny pro caste sroubovani atd..