Vysavace sacky, vykon, kvalita

VYSAVACE  Na co se zamerit pri vyberu vysavace? 

Vysavac a vysavace
Jakvybrat ten spravny typ vysavace, aby vyhovel vsem pozadavkum nasi domacnosti?


Vysavac bezesporu patri mezi nejuzitecnejsich pomocniku v domacnosti. Vysavacdnes vyrabi cela rada firem jako AEG, Bosch, Clatronic, Electrolux, ETA, Fagor,James Dyson, Moulinex, Panasonic, Philips, Rowenta, Siemens, Solac nebo Zelmer.


Jake typy filtrace maji vysavace?


Do vysavace je nasavan vzduch s necistotami ruzne velikosti. Bylo by idealni,kdyby vzduch, ktery vysavac vraci do mistnosti, byl absolutne cisty. Protovysavace pouzivaji ruzne filtry, ktere maji za ukol odstranovat z prochazejicihovzduchu necistoty. Obecne plati, ze cim vice filtru vysavac ma, tim by mel bytna vystupu z vysavace vzduch cistejsi. Proto se u vysavacu setkame s pojmemX-nasobny filtracni system, pricemz X je nejcasteji cislo 4 az 7.
Zalezi take na kvalite pouzitych filtru. Filtrace modernich vysavacu jiz dokazeodstranit i tak male necistoty jako jsou pyly nebo exkrementy roztocu.Investovat tedy do vysavace s lepsi filtraci se vyplati, predevsim pokud je vdomacnosti nekdo alergicky.


Papirove sacky, kterym by se melo spravne rikat papirove filtry, odstranuji ashromazduji nejvetsi necistoty. Byvaji az trivrstve, pricemz kazda dalsi vrstvaslouzi k dokonalejsi filtraci. Moderni papirove filtry zadrzuji vetsinuprachovych necistot o velikostech do 10 az 1 ?m. Jejich velikost primo ovlivnujevelikost povrchu sacku, takze vetsi sacek ma vetsi povrch a tedy k ucpani jehoporu bude potreba vetsi mnozstvi prachu - tedy i dele vydrzi.
Papirove filtry se pouzivaji jen pri suchem vysavani. Misto papiroveho filtrunekdy vyrobci nabizeji trvaly latkovy filtr, ktery sice usetri provozni naklady,avsak nema tak dobre filtracni vlastnosti.


Vodni filtr se pouziva misto papiroveho sacku (filtru). Nasavany vzduch snecistotami prochazi vodou, kde vytvari vodni "bouri", pri niz necistoty zevzduchu zustavaji ve vode, ktere se s ni na konci uklidu vylejou. Vysavac svodnim filtrem pouziva take filtr pro mokre vysavani a nektere z vystupnichfiltru.


Je dulezity prikon motoru a saci vykon vysavace?


Prikon motoru je dalsi dulezitou vlastnosti vysavace, podstatne ovlivnujicivysledek vysavani. S vykonem motoru je take spojen saci vykon vysavace, i kdyzse nejedna o parametry na sobe primo zavisle. Vysavace s nizkym prikonem stacina hladke podlahy, ale pro vysavani kobercu jsou urceny vysavace s vyssimprikonem. Zvlaste u vykonnych typu je nutne, aby vysavac mel elektronickenastaveni vykonu, coz vyuzijeme pri vysavani prachu ze zaclon, zavesu a dalsichmist, kde by prilis vysoky vykon mohl vadit.


Ktere dalsi vybava vysavace je dulezita?


Delka privodniho kabelu vysavacu se obvykle pohybuje od 5 do 9 metru. Protozevysavac s nami pri uklidu prochazi celym bytem, je vhodne, aby privodni kabel kvysavaci mel vhodnou delku. Nekdy se v katalozich setkame take s pojmem "akcniradius", ktery vyjadruje soucet delky privodniho kabelu delky vysavace, delkyhadice, trubky a hubice.


Ulozeni privodniho kabelu je nejjednodussi primo ve vysavaci. Pro snadneulozeni privodniho kabelu jsou proto nektere vysavace vybaveny navijakem, kteryumoznuje jednoduse odvinout cast kabelu a seslapnutim tlacitka na vysavaci jejinavinout zpet.


Kontrolka saciho vykonu nas informuje o snizeni saciho vykonu zanesenimfiltru a tedy o nutnosti jejich vymeny. Vysavac muze mit take kontrolu sacihovykonu realizovanou mechanickym ukazatelem podtlaku. Vymena papiroveho filtru jedoporucena pri poklesu saciho vykonu vysavace zhruba o 60% a na tuto hodnotujsou take nastaveny kontrolky saciho vykonu.


Hlucnost vysavace - I pres veskery pokrok ve snaze ztisit vysavac, jde staleo hlucny spotrebic. Proto je jiste prijemne, kdyz vysavac vydava co nejmenehluku. Pokud bychom se chteli ridit podle tohoto kriteria, je dobre vedet, ze unejtissich vysavacu udavaji vyrobci asi 70 dB.