Zahrada a zahradni napady

zahrada, zahradky, zahradni napady
ZAHRADA Jaksi zaridit zahradu   

Zahrada je misto, kde by clovek mel najit pohodu, odpocinek, inspiraci aurcite i obzivu. Pro mnoho lidi je vsak zahrada misto nucenych praci, potu anepohody.


Zahrada jaksi patri k domu a zivotu v prirode. Zajem o zahradkarstvi bylvelmi silny hlavne v obdobi pred rokem 1989. V te dobe jsme vsichni meli jaksivice casu, mene povinnosti. A tak mit vlastni zahradu byla zalezitost nejenrekreacni, ale i prakticka. Kdo nemel rodinny dum, pri kterem je zahrada - vetsici mensi - obvykle automaticky, ten si zahradku nekde koupil nebo pronajal. Duma zahrada patri jaksi k sobe.


V soucasnosti se zda, ze zajem o domaci pestovani a zahradniceni znacneochladl. Doba je rychla a lide ztraceji trpelivost pokud ihned nevidi vysledky.V hypermarketech se dnes da koupit ovoce a zelenina na pockani, malokomu se dneschce pestovat napriklad domaci jablka, pokud se da za strizlivy peniz jit avybrat si v obchode. Zahrada da ovoce ci zeleninu najednou a to znamena starosti- zavarovani, konzervovani ... No komu se dnes chce?


A tak neni divu, ze u vetsiny rodinnych domu dnes vidime spise okrasnezahrady. Dum a zahrada jsou fajn. Nekdy ale na zahrade uvidite nejstarsigeneraci s motyckou, jak posiluji sve zdravi alespon takovou cinnosti.


Okrasna zahrada


Pokud jiz mate rodinny dum, obvykle to chce nejak vyuzit hlinu, ktera senachazi mezi domem a plotem. Nejprirozenejsim zpusobem, jak vyuzit pozemek asije zahrada. Dum a zahrada to je nejen americky sen. Prave zahrada je castojednim z duvodu, proc lide chteji bydlet v rodinnem dome - vyjdou ven a jsou vkrasne zahradce.


Otazka je, zda zahradu ma zarizovat zahradni architekt, nebo jestli si jichcete zaridit sami.


Dum a zahrada dnes prinasi hlavne esteticky zazitek.


Zahrada na pestovani plodin


Pokud mate pestebniho ducha, pak muzete zahradu vyuzit k pestovani domacichplodin. Jiste mi date zapravdu, ze ovoce a zelenina vypestovane na vlastnizahrade maji prece jen jinou chut, nez ty z obchodu ci trznice. A zrejme maji ivyssi vyzivnou hodnotu.


No pokud jste i majitelem domu a zahrady, casto zjistite, ze pestovat siplodiny ve vlastni zahradce je narocna cinnost. Chce to pravidelnou udrzbu,casto je v lete treba zajistit zalevani misto odchodu na dovolenou. Konecne jetu uroda, kterou je treba nejak zpracovat ...


Zahrada a zdravi


Zahrada prinasi moznost pravidelne fyzicky pracovat na cerstvem vzduchu. Atuz Vas to bavi, nebo ne, je to zdrave. Lide, kteri cely zivot pracovali nazahrade maji casto mene zdravotnich potizi.


Na druhe strane pokud si chcete svou kondicku vylepsit, nemusite hned utikatna zahradu. Zahradnicke prace jsou totiz casto jednostranne. Napriklad okopavattreba v predklonu dost zatezuje pater. A tak po praci na zahrade by bylo spravnesahnout po uvolnovacich a doplnkovych cvicenich - coz asi udela malokdo.


Relaxace v zahrade


Zahrada se vsak primo idealne hodi k relaxaci. V prijemnem prostredi okrasnezahradky, zelene, kvetin muzete travit volny cas odpocinkem. Aktivnim ipasivnim.