Zahradni nabytek na zahradu

zahradni nabytek - nabytek na zahradu
ZAHRADNI NABYTEK   

Zahradni nabytek si kupujeme zejmena na posezeni, stolovani, odpocinek,zabavu deti i dospelych. Na sezeni slouzi lavicky (s operadlem nebo bez nej) ijednotlive sedacky (zpravidla bez operadla), samostatne, ve skupinach cidoplnujici stul ci pult. Na stolovani je potrebny stul doplnen zidlemi, kresilkynebo se zabudovanou lavici, pripadne i servirovaci stolek (pro lepsipremistovani muze byt s kolecky), ale i stabilni odkladaci pult, ktery nutnepotrebujeme pri venkovnim grilu nebo krbu. Polezet si u bazenu muzeme napevnych, polohovatelnem nebo sklapecim lehatku. Sedet, a zaroven se houpat,umoznuji nekryte i kryte houpacky.


Zahradni prostredi je charakteristicke volne ohranicenym prostorem. Venku sevsechno zda mensi nez je v interieru, uzavrenem stenami, proto zejmenajednotlive prvky, ktere zahradni nabytek vytvareji, mohou byt mohutnejsi.Zasadou je, aby pri kombinovani materialu pusobil celek vyvazene. Pokud jsoupodstavy mohutnejsi, musi byt primerena i horni desky. Celkove pusobeni dotvaribarevnost. Kontrastni zakladni barvy jsou v zahrade pouzitelne predevsim nastihlejsich konstrukcich. Zemite barvy prirody harmonizuji s prostredim, protose hodi na masivni prvky. Vkusny zahradni nabytek je jednoduchy ve tvaru aprecizne vypracovan v materialu.


Kovovy zahradni nabytek muze byt subtilnejsi diky pevnosti kovu. Spodni castinohou vsak musi byt rozsireny, aby se neborily do pudy. Nabytek z obycejne ocelimusime obcas prebrousit a natrit.


Prenosny nebo stabilni zahradni nabytek


V zahrade pouzivame oba typy nabytku - stabilni (zabudovany trvale vexterieru) i prenosny (mobilni). Zjednodusene muzeme rici, ze stabilni zahradninabytek se navrhuje pro potreby rodiny a prenosny ocenime zejmena priprilezitostnych navstevach pratel.


Stabilni nabytek


Je umisten v zahrade trvale i v zimnim obdobi a je soucasti jejihoarchitektonickeho reseni. Vyhodou zabudovaneho nabytku je, ze vnasi do celkoveupravy rad. Muzeme vyuzit i nektere uzitkove stavebni prvky: operna zidka muzepri uprave vysky slouzit i pro prilezitostne sezeni, nebo muze jeji stenavytvori zavetri pro podobne ztvarnenou lavicku. Navrh i zhotoveni stabilnihonabytku muze byt pracnejsi, ale nespornou vyhodou je, ze muze byt proveden namiru, primo pro dane misto.


Materialy vhodne na nabytek do zahrady


Zahradni nabytek muze byt vyroben z ruznych materialu - kamene, kamennehonebo cihelneho zdiva, dreva, kovu, prouti, plastu, keramiky ci textilu - tak, zena jeho zhotoveni vyuzijeme jeden druh vhodneho materialu nebo kombinaci vicedruhu.


Stabilni zahradni nabytek je soucasti celkoveho designu zahrady, proto musimaterialove i barevne korespondovat s ostatnimi stavebnimi prvky okoli. Prenosnynabytek muze pusobit harmonicky i kontrastne ve tvaru, materialu i barevnosti,ale meli bychom dbat na jeho jednotny styl (nemel by byt sbirkou ruznychvyrazenych zidli z kuchyne). Na zabudovany nabytek muzeme vyuzit ty materialy, znichz se neda ucinit prenosny nabytek: kamenivo, kamenne a cihelne zdivo, litybeton a betonove prefabrikaty, masivni (surove) drevo a jejich kombinace.


Drevo
Prirodni vzhled, tepla barevnost, rozmanite moznosti ztvarneni a snadnadostupnost predurcuji drevo pro vsestranne pouziti i v exterieru. Je to velmidobre opracovatelny material, proto je vhodny i pro svepomocnou vyrobuzahradniho nabytku. Bez povrchove upravy ve vlhkem venkovnim prostredi vsakrychle ztraci prirozenou barvu, hnije a plesnivi, proto je treba ho konzervovatvodovzdornym naterem.
Zahradni nabytek muze byt z opracovanych drevenych prvku - desek, fosen, hranolunebo neopracovanych (ci hrube opracovanych) kmenu, kulatiny, polena i pricnerezane (spaliku, rezu), i s kurou. Tlusty material je vhodny zejmena doprostredi rekreacnich zahrad nebo chat. Pri zpracovani dreva treba dbat nakonstrukcni detaily, ktere zabrani vnikani vody do dreva a umozni zrychlenyodtok z povrchu. Casti zapoustene do zeme musi byt napusteny nebo vybavenyvodovzdornym naterem, ktery ma sahat az nad uroven terenu. Vsechny nadzemnicasti je treba chranit naterem, ktery muze byt bezbarvy prusvitny (aby vyniklakresba dreva) nebo kryci barevny (vhodna je bila, tmave hneda nebo jina barvaladici se zeleni). Nabytek ze dreva byva nejcasteji prenosny, ale muze byt istabilni.


Plasty
Plasty se pouzivaji na prenosny nabytek zhotovovani lisovanim (zahradnizidle, kresla, stoly, sedacky), ktery je odolny, lehky, nevyzaduje zadnou udrzbua je vhodny do jakykoli (letnich) povetrnostnich podminek. Jeho vyhodou jevyborna, az anatomicka tvarovatelnost a teply povrch. Jednolite plochy vyliskuse odlehcuji perforaci a vytvarenim mezer. Nevyhodou tohoto materialu jepostupne blednuti barev a mirne naruseni hladkosti povrchu diky vlivum pocasi.Nabytek tvarem, barvou i povrchem pusobi v prirodnim prostredi zahradykontrastne.


Prouti a bambus
Oblibenymi materialy na prenosny nabytek je prouti a bambus. Daji se z nichvyrobit velmi variabilni tvary a material pusobi prirodne. Jeho nevyhodou jesklon k plesniveni ve vlhkem prostredi, proto ho pri venkovnim pouziti je trebanatrit bud bezbarvym lakem, nebo syntetickym barevnym naterem. Krome bile jsouvhodne i jine barvy (podle ztvarneni okoli).


Kamen
Samostatny kus prirodniho kamene vhodneho tvaru muze poslouzit jako lavicka,sedacka a dokonce i stul. Na vhodnych mistech (ve skalce ci u jezirka)umistujeme vetsi kameni s plochym povrchem jako kamenne sedacky. Z velkeho kususe da zhotovit originalni kamenny stul (vhodne jsou k nemu kamenne sedacky).Kamenne bloky lze pouzit i jako podstavce pro zabudovany nabytek kombinovany sdrevem.


Kamenne zdivo
Pri ruznych stavebnich upravach, stavbe odpocivadel i teras na svahu seneobejdeme bez opernych, parapetnich ci schodistovych zidek. Vyrazne prirodnepusobi zidky z kamene. Nejvhodnejsim kamenem je dobre opracovatelny piskovecnebo vapenec, ale vyber je treba podridit materialu, ktery byl pouzit napodezdivku domu. Pokud zidku chceme vyuzivat i na sezeni, mel by mit vysku 40 az60 cm a v korune by nemel byt uzsi nez 30 cm. Vrchni plocha zidky musi bytupravena pomoci plochych kamennych desek, hladkych betonovych dlazdic, cihelnastojato i naplocho. Vhodna je i drevena plocha z desek.


Kov
Kov je oblibeny material v modernim designu prenosneho zahradniho nabytkupro svou vybornou nosnost, dobrou tvarovatelnost a odlehcenost vytvorenychkonstrukci. Vhodnym ztvarnenim se da vyuzit pruznost kovu (napr. ohybanim) aeliminovat chlad povrchu (vytvorenim deravy nebo rostovych sedacich a podpernychcasti). Kov vsak ve vlhkem prostredi koroduje, proto jeho povrch musime chranitnaterem, ktery je treba pravidelne obnovovat. Modernim zpusobem ochrany jeeloxovani, pokovovani nebo poplastovani povrchu. Prenosny nabytek muze bytcelokovovy, ale kov se hodi i na kombinaci s drevem nebo textilem.


Cihelne zdivo
Zdene lavicky jsou nejkrasnejsi z neomitnuteho, pouze vysparovani cihlovehozdiva. Zdivo ma byt z plnych, kvalitnich, celych a neposkozenych cihel velkehoformatu (s upravovanym povrchem a se zvysenou odolnosti proti mrazu).


Lity beton
Lity beton je oblibenym, trvanlivym, pomerne levnym a velmi variabilnimmaterialem pro stabilni zahradni nabytek. Je nezbytny pro ukotveni (zaklady) avyhodny na podstavce. Nevyhodou je studeny povrch a fadni seda barevnost.Zabudovany nabytek z betonu se dela zejmena jako pokracovani zavetrnych sten zpohledoveho betonu, opernych zidek, jako soucast obruby jezirka, zarizenipiskoviste a pod. Na vsechny nadzemni casti je treba pouzit kvalitnejsizpracovany pohledovy beton. Sede barevnosti se lze vyhnout pouzitim bilehocementu, barviv do betonu nebo nateru. Betonove podstavce je vhodne kombinovatse sedacimi castmi (i operadly) ze dreva.


Textil
Doplnkovym materialem exterieroveho nabytku je textil. Krome samostatnehopouziti na stineni (plachetni strisky a steny, markyzy, slunecniky) se vyuzivajako vyplnovy material na prenosny (materialove kombinovany) nabytek. Castinosne drevene, kovove nebo plastove konstrukce jsou spojeny jednoduchou nebovicevrstvou textilni plochou. Pouzita latka musi byt dostatecne pevna a barevnestala. Vyhodou je, ze nejsme odkazani pouze na jednobarevnost, ale muzeme sivybrat i ruzne vzorovany design.


Doplnky
Nejvetsim problemem zahradniho nabytku z hlediska pohodlnosti je tvrdostsedacich a podperny casti, ktera je dana nezbytnou odolnosti proti povetrnostnimvlivum. Calouneny nabytek neni vhodny pro exterierove pouziti, proto se namistotrvaleho calouneni pouzivaji odebiratelne polstare, podlozky, operky nebomatrace (na lehatka). Siji se z pevne trvanlive textilie odolne proti vode.Vnitrni cast ma tvorit material z umeleho vlakna, umoznujiciho voda prosakovalaa cirkulaci vzduchu uvnitr polstare, co je nezbytne z hygienickych duvodu.