Zatepleni - zateplovani domu a bytu

Zatepleni - zateplovani domu a bytu   

Zatepleni - zateplovani domu a bytu
Zateplovanidomu a bytu je v posledni dobe velmi popularni. A neni divu. Kazdy se snaziusetrit kazdou korunu na energiich, ktere se neustale zvedaji .


Zatepleni domu a bytu Vam provede nejaka firma. Je to nejlepsi reseni a vdnesni dobe si muzete i vybirat. Predem si tedy ziskejte nejake reference a pakse rozhodnete.


Firem je mnoho a stejne tak je i mnoho materialu ci zpusobu provedeni prace...


Zatepleni


K zateplovani fasad se jako izolacni desky pouziva stabilizovany polystyren.Desky se lepi k podkladu a nasledne armuji lepicim tmelem a armovaci tkaninou.
Prednosti je vyssi tepelny odpor a nizsi porizovaci cena proti ostatnimsystemum.


Pokud je pouzivana jako izolant mineralni vlna, je postup stejny jako upolystyrenu.
Prednosti: system ma lepsi prodysnost a zvukovou izolaci. Kolma vlakna se nemusikotvit do 20m vysky.
Nevyhody: vyssi porizovaci cena, obtiznejsi montaz.


Zateplovani budov je odborna cinnost, ktera se za poslednich cca 10 letdockala velkeho narustu jak v kvantite, tak v kvalite. Zateplovani kontaktnimisystemy, jako optimalni variantou, ma na objekty priznive ucinky, jako napr.:vytvari lepsi tepelnou pohodu v objektu, snizuje pusobeni povetrnostnich vlivuna nosnou stavebni konstrukci, prodluzuje zivotnost a v neposledni rade zlepsujevzhled objektu. Pokud uvazujete o zatepleni objektu ci potrebujete jen poradit,pak nevahejte oslovit odborniky na slovo vzate.


Vyznam tepelnych izolaci neustale roste


V ramci celosvetoveho zvysovani cen energii se stale vetsi pozornost obracina snizovani jejich spotreby. Jednou z nejefektivnejsich cest je pouzitiucinnych tepelnych izolaci. Bylo prokazano, ze kvalitni tepelnou izolaci budovje mozno snizit spotrebu energie na vytapeni az o 60 %, u nizko-energetickychdomu az o 90 % oproti stavajici vystavbe. Pritom ekonomicka navratnost investicse pohybuje od nekolika mesicu do nekolika let. V novych evropskych predpisechse tak setkavame s ucinnymi tepelnymi izolacemi ve vyrazne zvysenych tloustkach(bezne 100 - 250 mm).


Optimalnim resenim je vytvoreni souvisle tepelne izolacni obalky budovy beztepelnych mostu. Tento pozadavek se tyka nejenom strechy a sten, ale samozrejmetake konstrukci ve styku se zeminou jakymi jsou oblasti soklu, suterenni steny apodlahy, pripadne zakladove desky.


Penovy polystyren patri mezi nejpouzivanejsi tepelne izolacni materialy.Dlouhodobe uspesne pouzivani tepelnych izolaci z penoveho polystyrenu na celemsvete prokazalo, ze vyborne vlastnosti EPS je mozno vyhodne vyuzit v cele radestavebnich konstrukci, nejcasteji pro tepelne izolace strech, fasad, podlah istropu. V textu je pouzito znaceni EPS dle nove CSN EN 13 163.


Diky vybornym vlastnostem a nizkym porizovacim nakladum je penovy polystyrenmaterialem, bez nehoz v soucasnosti neni mozne energeticky hospodarne a cenovedostupne staveni.


Vnejsi zatepleni


Zatepleni - zateplovani domu a bytu
Vnejsizatepleni je nejpouzivanejsim zpusobem zatepleni. Vytvari dokonalou tepelneizolacni obalku kolem cele budovy (jakysi „teply kabat”) bez vyraznych tepelnychmostu. Vnejsi zatepleni vytvari vyraznou ochrannou vrstvu nosne konstrukce,snizuje jeji teplotni namahani a zvysuje jeji akumulacni schopnost.


Vnejsi zatepleni se provadi nejcasteji jako vnejsi tepelne izolacnikompozitni system (external thermal insulation composite systemy – ETICS) bezvetrane mezery. Tyto systemy byly drive oznacovany jako kontaktni zateplovanisystemy KZS.


Dalsi pouzivanou variantou je provedeni provetravane (s vetranou mezerou mezitepelnou izolaci a vrchnim licem). Zde se tepelna izolace z EPS vklada meziprvky nosneho rostu. Dostatecna pevnost EPS umoznuje montaz nosneho rostu pressouvislou tepelnou izolaci - tak je mozno eliminovat tepelne mosty, ktere byjinak konstrukci nosneho rostu vznikly. Vrchni vrstvu vetraneho fasadnihosystemu muze tvorit keramicky obklad, sklo, vlaknocementove sablony, drevenepalubky, kovove lamely apod.


Vnitrni zatepleni


Zpusob zateplovani, ktery s sebou prinasi nektere vyhody, ale take raduuskali


Vyhody vnitrniho zatepleni


* Moznost provadeni po cely kalendarni rok.
* Nenaruseni venkovniho vzhledu fasady (vyznamne napriklad pri zatepleni pouzenekolika bytu u bytovych domu).
* Relativne nizka cena.
* Neni nutno budovat leseni a zarizeni staveniste.


Nevyhody vnitrniho zatepleni


* Tepelne mosty vznikle u klasickych zdenych staveb prakticky nelze ucinneodstranit.
* Nosne zdivo je namahano vyrazne vetsimi teplotnimi rozdily nez zdivo bezvnitrni tepelne izolace, coz muze vest k jeho poruseni.
* V konstrukci vznika vice zkondenzovane vlhkosti. Zvysena vlhkost je nebezpecnanapriklad u drevenych tramovych stropu, kde hrozi uhnivani tramu apod. Maximalnimnozstvi kondenzatu je treba vzdy posoudit.
* Krabice elektroinstalaci nelze umistovat do tenke izolace - kazda zasuvkaapod. by byla vyraznym tepelnym mostem s moznosti kondenzace na dne - nebezpeciurazu.
* Vnitrni izolace vyrazne snizuje akumulaci zdiva. To zpusobuje rychlejsichladnuti sten v zime a prehrivani mistnosti v lete.
* Dochazi ke zmenseni interieru mistnosti.


Tech moznosti je ale hodne ..... zde jsme se podivali jen na  neco.............