Zlato Jak vydelat na zlate


ZLATO   

Jak vydelat na zlate


Vim do ceho vrazit penize! V zadnem pripade nechceme kazit dobre jmeno bank. Ukladat si tezce vydelane penize na vkladnich knizek a tesit se z triprocentnihoroku ma take sve kouzlo.


Chci Vam jen nabidnout par faktu, ktere by mel vedet kazdy budouci milionar. Zjistil jsme, co kazdy bohac ukryva ve svem sejfu!


Je to .......... ZLATO ...... zlaticko ....


Sperkovnice Vasi manzelky je urcite plna prstenu, nausnic a retizku.Samozrejme zlatych. Duvod pro radost z velkeho majetku to ale neni. Z takovehozlata se potesi maximalne Vasi vnuci, kteri to jednou vsechno zdedi a daji dozastavarny. Takto se byznys nedela! Pokud chcete vydelat na zlate, zacneteshanet zlomkove zlato, zlate pruty nebo mince. Sperky totiz obsahuji jenmaximalne 75% zlata, zatimco dukaty az 98%! Cena zlata, tak jako pri vsemostatnim, zavisi na poptavce. A ta se bude nadale zvysovat. Netvrdi to mistnivestkyne, ale vyvoj na trhu. Vetsina dostupnych zlatych zil uz to nejzajimavejsidala. Nyni se musi zacit tezit na nedostupnych a mene vynosnych mistech.


Cena zlata stoupa neustale a to jste si jiste vsimli i Vy. Vim, ze bankytvrdi, ze nejlepsi je dat vsechny penize k nim, ale osobne to nevidim, jako tunejlepsi moznost. Zlato, investisni zlato, zlati mince a vsechno se zlatemspojene je proste mnohem jistejsi. Ukladat penize do zlata je nejjistejsi uztisice let. Jeste jsem nikdy neslysel, ze by na zlate nekdo nekdy prodelal. Avite proc? Protoze to proste nejde ......


REC PENEZ:


Cena zlata dosahuje historicka maxima! Kilogramove cihlicka stoji priblizne20.200, - eur, coz je o polovicku vice nez pred par lety.


Jak se zlato dobyva a kde se s nim obchoduje?


Kolik je vlastne na svete zlata? Dobra otazka.
Odpoved je vsak paradoxne jednoducha. Malo.
Proto je tak vzacne.


Pokud by se dala sestrojit kostka vseho zlata, ktere bylo dosud vytezene,jeji hrana by mela 22 metru. Na prvni pohled to neni mnoho. Pokud by se tatokostka pronasobila aktualni cenou na burze, tak by vzniklo vskutku zajimavecislo - 4600 mld.. USD. Takovou kostku dnes nikdo nevyrobi. Nejen proto, ze 32tisic tun je bezpecne ulozenych v prisne strezenych trezorech narodnich bank, 20tisic tun je schovane v truhlici na dne oceanu, zakopanych, ztracenych a cekajina objeveni, ale proto, ze tisice tun zlata se kazdorocne spotrebuji na vyroburuznych vyrobku. Nejde pouze o ruzne sperky a klenoty. Zlato je velmi dulezitykov v stomatologii, v plasticke a kosmeticke chirurgii, v kosmonautice i velektrotechnickem prumyslu. Na rostouci cenu zlata tedy ovlivnuje nejennejistota na akciovych trzich, ale take zajem o vydobytky moderni technologie apokrok v medicine.


Proc zlato?


Duvodu, proc investovat do zlata, je hned nekolik. Zlato znamena jistotu.Ochranuje nas pred inflaci. Je garantem likvidity, protoze se s nim daobchodovat 24 hodin denne na celem svete. Zlata netreba mit hodne, aby seuchovalo mnoho penez. Zlato ma svou cenu bez ohledu na politicky system v zemi.


Tezba zlata


Odhaduje se, ze 45% vytezeneho zlata je vedlejsim produktem pri tezbe jinychkovu. To vsak nesnizuje jeho autoritu mezi investory. Zlato ma v porovnani sostatnimi kovy ojedinele vlastnosti. Bez ohledu na fyzikalni a chemickevlastnosti je to schopnost "shromazdovat se". Zatimco ostatni kovy se rozptyli vpestre podobe a tvarech do celeho sveta, drahe kovy se hromadi v rukou investorua zajemcu o ne. Tezit zlato se bude neustale a je malo pravdepodobne, ze bysvetove zasoby zlata klesaly. Snizuji se pouze zasoby v soucasnych znamychloziskach. Modernizaci tezebnich zarizeni se da dostat stale hloubeji a hloubejido zemske kury a novymi technologickymi postupy efektivneji vyuzivat vytezenouhorninu. Doposud se podle odborniku vytezil pouze zlomek objemu zlata, co senachazi v zemskem jadre. Objem tezby zlata se zrychluje. Za poslednich 50 letbylo vytezeno tolik zlata, kolik se z hlubin zeme vydobylo za predchozich 5000let. Jeste pred dvaceti lety se rocni tezba pohybovala na urovni kolem 1000 tun.V posledni dekade jsou to tri tisice tun za rok.


Zlate doly


Stavba dolu zacina hloubenim sachty z povrchu. Nasledne se rozdeli do sekci,z nichz kazda ma specifickou ulohu. Nimi se dopravuje hornina, hornici, strojenebo se jimi provadeji zachranne akce. Vytahy dosahuji rychlosti 60 km za hodinua vejde se do nich 40 lidi. V hloubce tri kilometru je teplota kolem 55 stupnuCelsia, a proto se doly vyrizuji chladicimi zarizenimi, ktere stlaci rucickuteplomeru na prijatelnou uroven. Jen co hornici narazi na horninu obsahujicizlato, zacnou kopat sikme tunely smerujici k zlate zile. Do zlatonosnych slojise vyvrtaji otvory, ktere se vyplni vybusninou a v pravidelnych intervalech seodpaluji. Roztristena hornina se uklada do voziku a odvazi na povrch. Tam sedrti a mele na jemny prasek. Chemickymi procesy se zlato oddeli od zbytkuhorniny. Zlaty roztok se vysusi a smeruje do tavici pece, z niz vyteka zlato v90-procentni ryzosti. Takove zlate cihly
se pozdeji v rafinerii zpracuji na99-procentni ryzost a odtud smeruji na svetove trhy. K nejvyznamnejsimproducentem zlata patri Jihoafricka republika, USA, Australie a Kanada.Rozsirovani nebo zavirani zlatych dolu se odviji v prvni rade od ceny zlata nasvetovych trzich a od nakladu na jeho tezbu. Napriklad v Jihoafricke republicepredstavovaly naklady na tunu vytezenych rud v letech 1925 az 1939 v prumeru2,15 randu. Jiz v roce 1971 se naklady vysplhaly na 7,8 randu. Modernimitechnologiemi se v roce 1971 vsak podarilo vytezil ze stejne rudy vice vzacnychkovu, coz prineslo dodatecny zisk. Vyteznost zlata se podle statistik z roku1950 pohybovala kolem 3 az 4 gramu na tunu horniny. Zacatkem sedmdesatych let tobylo 12 gramu. V soucasnosti se tato uroven pohybuje na sedmi gramech.
Diky vysoke cene zlata se oteviraji dalsi moznosti jeho tezby. Mezi ne patri itezba zlata na dne oceanu, ale zatim je to jen hudba budoucnosti, protoze nejsouk dispozici potrebne technologie.


Recyklovane zlato


Podobne jako funguje kolobeh vody v prirode, ma svuj kolobeh i zlato.Nejjednodussim prikladem je zlomkova zlato z poskozenych nebo havarovanychsperku. V poslednich letech se do centra pozornosti dostava recyklace zlata zelektronickych pristroju. Zlate nebo pozlacene soucasti maji mobilni telefony,kopirky i lahvicky od kosmetickych vyrobku. "Zlateho srotu" se rocne zpracuje aznekolik tisic tun. Proces ziskavani zlata je v podstate jednoduchy, ale narocnyna technologii. Zlato se musi mechanicky odstranit, roztavit a nasledne teplemnebo chemicky oddelit od jinych kovu. Vysledkem muze byt i zlata cihlicka, kteranalezi vlastnikovi "zlateho srotu".
Ryzost zlata
Na kazdem zlatem vyrobku je punc, ktery dokazuje obsah zlata. Pro zjisteniryzosti zlata jsou nezbytne laboratorni zkousky, jejichz slozity postup vyzadujespecialni techniku. Mnozstvi draheho kovu se oznacuje v tisicich. Ryzi zlato maoznaceni 1000/1000, coz znamena, ze zluty kov je bez primesi. V praxi takovystatus zlata neni mozne dosahnout, proto se na nejryzejsi zlato razi ctyridevitky. Ctyri devitky znamenaji, ze v kovu se nachazi nanejvyse jedna tisicinaprimesi.
Zlate rezervy narodni banky
Cenu zlata ovlivnuji i narodni banky, ktere maji moznost prevest casti svychzlatych rezerv. Narodni banky v Evrope maji ve svych rezervach 40 - az50procentni podil ve zlate a snazi se ho postupem casu snizovat. Na odprodejereaguje krivka poptavky a nabidky, a tedy i cena zlata. Duvodem vyprodeje zlataje vule politiku financovat deficitni statni rozpocty. Ze vsech statu se podleorganizace World Gold Council objemy zlatych rezerv v uplynulem roce zvysilypouze v nekolika statech: Mongolsku, Kazachstanu, Rusku, Tadzikistanu, Braziliia Belorusku.
Svycarsko a zlato
Malickosti uzaviraji obchody. Svycarsko se stalo vyhledavanym mistem zajemcu oobchodovani se zlatem diky tomu, ze Svycari byli ochotni nabizet svym zakaznikumzlato v takove podobe, v jake si ho prali. 400-uncovy pruty jsou mnohymindividualnim investorum nedostupne, proto svycarske banky pristoupily k prodejimalych zlatych cihlicek s vahou jednoho gramu.


Co se zlatem?


Kde vsude se da jeste zlato pouzit? Strecha hotelu Fox and Hounds v SanFrancisku je pokryta deskami ze zlatym povrchem, ktere v lete odrazeji slunecnipaprsky. Vnejsi sklenene steny budovy pojistovaci spolecnosti Australian MutualProvident Society obsahuji zlato, protoze jeho pritomnost podstatne snizujenaklady na provoz klimatizacniho zarizeni. V obou pripadech jde o velmi tenkevrstvy zlata. Oba priklady ukazuji, kde vsude jsou jeste mezery ve vyuzivanitohoto jedinecneho kovu.
Jak se vydelava na zlate
Moznosti, jak vydelat na zlate, je nesmirne mnoho. Zajem o investice do zlatajako komodity je vyssi v zemich Evropske unie, ktere na nej neuplatnuji DPH.Dale se da spekulovat na vynosy ze zlatych depozit, tzv.. gold forward. Vpripade standardizovanych objemu a lhut jedna o gold futures. Mezi dalsinastroje patri gold fras nebo indexove akcie (Central Gold - Trust, Gold BullionSecurities, tracks Gold Trust). Pro zajemce je zde i Exchange Trade Fund iSharesCOMEX Gold Trust.
Do zlata lze investovat pomoci investicnich certifikatu ci podilovych fonduzamerenych na zlatokopecke spolecnosti (na nasem trhu Capital Invest Gold Stock).Moznosti investovani do zlata na Slovensku je hned nekolik. Staci zajit zazlatnikem a objednat si nekolik sperku nebo zlatou cihlicku. Tem, kteri majimene penez a zlute platidlo jejich presto laka, maji moznost vyuzit nabidku banka obchodniku s cennymi papiry. "Klienti naseho privatniho bankovnictvi majimoznost nakoupit drahe kovy vyhradne v zaknihovane podobe ve forme indexovehocertifikatu, rika Roman Zack, reditel PR Tatra banky. Fyzicky nakup zlata a jehotrezorovanie momentalne neni zajimave kvuli nakladnosti a existenci ucinnejsiformy drzby v podobe indexoveho certifikatu. "Po techto sluzbach neexistujepoptavka ze strany beznych retailovych klientu, proto jim tuto sluzbu aktivnenenabizime," dodava Zacka. V principu u kazdeho obchodnika s cennymi papiry seda koupit investicni certifikat vazany na zlato.


Obchodovani se zlatem


Se zlatem se obchoduje pouze v nekolika mestech sveta. Roky si dominanciudrzel Londyn, kde se prodavalo zejmena zlato z Jizni Afriky. Mezi dalsi mestapatri New York, Tokio, Hongkong, Singapur, Curych, Dubaj a Sanghaj.
"Gold fixing" je stanoveni ceny zlata na londynske burze. Ceremonial urceni cenys pocatky v roce 1919 se odehrava v prvnim patre Rotschildskej banky. Cenuurcuje celkem pet clenu ruznych bank. V mistnosti je jeden velky stul propredsedajiciho z domaci banky a ctyri mensi pro ostatni cleny zasedani. Nakazdem stole je telefon s propojenim na dealeru a stojan s anglickou vlajkou. Vpripade, ze nekdo z clenu vztyci vlajku, znamena to, ze prerusuje ceremonial adomlouva se se svymi dealery, kteri jsou v primem spojeni se svymi klienty. Jenco se dohodne, polozi vlajku a ceremonial pokracuje.
Oteviraci cena je znama v 10.30 ao 15:00 a ohlasuje ji predsedajici. Ta serychle dostane k dealerum, kteri ji sdeluji klientum. Klienti sdeli, kolikprodavaji a kolik nakupuji. Kdyz je znamo, ktery klient kupuje a ktery prodava,predseda zjisti, kolik prutu zlata se ma zobchodovat. Cena zlata se zafixuje vmomente, kdy se poptavka rovna nabidce. Pokud se zajmy klientu nesetkaji,stanovi se nova cena, dokud se nevytvori rovnovaha na strane poptavky i nabidky.
Obchodni jednotkou londynskeho trhu je bar (cihla, prut), coz je jednotkarovnajici se priblizne 400 troyskym unci (12,5 kg) pri minimalni ryzosti995/1000. Kazdy prut musi byt oznacen znackou jednoho z vybranych zpracovateluzlata. Celkove jde o 55 zpracovatelu z 26 statu. Patri k nim i Severni Korea,Kyrgyzstan i Zimbabwe.


MOZNOSTI investovani do zlata


ZLATE SPERKY


Neni sperk jako sperk. Nektery zlaty sperk ma hodnotu zlata v nem, jinyzohlednuje i praci zlatnika nebo historickou hodnotu. Sperky se nejen vminulosti davala najevo sila, moc i majetkove pomery. Dnes se podle mnozstvisperku sice da clovek zaradit do urcite skupiny, nikoliv vsak prijmove.Nejpouzivanejsim zlatym sperkem, at uz v minulosti nebo v soucasnosti, jsouprsteny. Prsten je symbolem vecnosti, protoze jako kruh nema zacatek ani konec.Podle recke mytologie prsten vymyslel Zeus, aby Promethea pripominal, ze bylkdysi prikovany ke skale. Zlatymi prsteny se v antickem Rime mohli zdobit pouzesenatori a noseni nekolika prstenu na jednom prste nebylo pripustne. Moda sipozdeji vyzadala, ze zlatem se mohly zdobit i bezni obyvatele mesta. A proc seprstenicek jmenuje prstenikem? Protoze stari Rekove nosili prsten na ctvrtemprste. Mezi nejvzacnejsi zlate sperky patri carske velikonocni vajicka. Kazde znich ma hodnotu nejmene 10 milionu. USD. Prvni kus si nechal vyrobit rusky carAlexandr II. v roce 1885 a venoval ho sve manzelce na Velikonoce. Tradice techtoklenotu pretrvala 30 let, behem nichz se jich vyrobilo 50 kusu. Nejvice zlata navyrobu sperku spotrebuje Indie. Souvisi to s historickymi tradicemi v teto druhenejlidnatejsi zemi.