Znamky a Filatelie

Znamky a Filatelie    

Sbirate znamky? Jste naruzivi filateliste? Sbirat znamkyje jeden z nejhezcich konicku. Ja znamky sbiram a mam je rad ...


Bohuzel jsem ale marne uz jako dite hledal ve svych albech znamky, kterezna cely svet. Alba se znamkami mam stale, ale uz jsem je hodne dlouhoneotevrel.
Treba jednou nejake vzacne znamky objevim .......


Dva tucty glos k dejinam filatelie XII. - Mauritius POST OFFICE a POST PAID


K popularni znamce Modry Mauritius se vaze cela rada legend. V predstavachlaicke verejnosti je to nejvzacnejsi znamka sveta, jejiz hodnota se pohybuje vradu milionu, mezi filatelisty se zase traduje, ze napis POST OFFICE se na levoustranu ramu znamky dostal omylem. Pripomenme si tedy vsechny rozhodujiciokolnosti, ktere predchazely vydani teto proslule znamky.


Kdyz se predstavitele spravy ostrova Mauritius rozhodli vydat vlastni znamky,ktere by nahradily az dosud pouzivane znamky britske, usoudili, zeprave britske znamky budou tim nejvhodnejsim vzorem. Tak bylo rozhodnuto onametu obrazu budouci znamky (portret kralovny Viktorie)i o zpusobu vyroby(rytecka technika). Najit profesionalniho rytce a vytvarnika v jedne osobe bylona Mauritiu temer neresitelnym problemem a proto volba padla na J. Barnarda,hodinare a klenotnika z hlavniho mesta Port Louis, ktery mel praktickezkusenosti s rytinami. Rytinu Barnard provedl na medenou desticku ve velikostinavstivenky. Rozmery desticky mu umoznily na plochu vyryt dve znamky - onominalni hodnote 2 penci (budouci tmavomodra znamka) a 1 pence (budoucicervena).


Znamky a Filatelie
Nejpopularnejsiznamka sveta - modry mauritius POST OFFICE


Na konecnem vysledku Barnardovy prace byl vliv britske predlohy zcelaevidentni: prosty obraz znamky tvorila hlava kralovny Viktorie v levem profilu sdiademem na srafovanem pozadi. Prevzata byla i uprava ramu znamky, avsak v nemse uplatnily nektere modifikace. Nahore zustal zachovan text POSTAGE, dolenominalni udaj vyjadreny slovy. Prevzaty byly i rohove ctverecky, ale na rozdilod britskych znamek, v nichz byl uveden kod tvoreny pismeny, s jehoz pomoci bylomozne odhalit eventualni padelky, mely jen ornamentalni charakter. Do pravecasti ramu byl umisten nazev zeme, ktera znamku vydala (MAURITIUS) a tak byladostatecne zajistena odlisnost od znamek britskych, ktere nazev vydavajici zemetradicne dodnes zasadne nenesou. Z grafickych duvodu bylo treba na levou stranuramu umistit take nejaky text, aby celkovy obraz znamky pusobil vyvazene.A jsmeu podstaty celeho problemu.Traduje se, ze Barnard, ktery zapomnel jaky text mauvest na levou stranu oramovani se vypravil na postu, aby zde zneni textuzjistil. Kdyz uvidel napis POST OFFICE na budove posty, okamzite si uvedomil, zeto je text, ktery hledal, na postu jiz nesel a aniz problem konzultoval spostmistrem, umistil do leve casti ramu napis POST OFFICE. Bohuzel, byl to pryale omyl.


Jedina obalka na svete s cervenym a modrym mauritiem


Znamky a Filatelie
Tolik tradovanalegenda, ktere ale patrne chybi racionalni jadro. Prijmeme-li tuto teorii,neprimo tvrdime, ze celou prvni emisi znamek ostrova Mauritius (uvadi se, zeBarnard vytiskl od kazde z obou hodnot 500 kusu, z nichz se zachoval jennepatrny zlomek) tvori chybotisky.Kazdy chybotisk je vlastne vysledkemnedopatreni. Uvedeni vyrazu POST OFFICE v tomto pripade ale bylo zamerem. Nic natom nemeni skutecnost, ze jiz druha emise Mauritia ma misto vyrazu POST OFFICEna stejnem miste uvedeno POST PAID (postovne zaplaceno). A uz vubec tonedokazuje, ze puvodni udaj POST OFFICE byl chybny a byl proto odstranen (casemostatne z mauritijskych znamek zmizel i napis POST PAID, coz by podle predchozilogiky muselo znamenat, ze se jednalo rovnez o chybotisky).


Jakymi argumenty ale podporit tvrzeni, ze napis POST OFFICE v prvnimauritijske emisi nebyl omyl? Nabizi se prinejmensim tri:


1. Na prvnich americkych znamkach byl rovnez uveden text POST OFFICE.Moznost, ze i na americke znamky se text dostal stejnym nebo podobnym zpusobemje doslova nulova. Naopak, jeho uziti patrne nebylo nikterak neobvykle.


2. Na samotnem Mauritiu posta pouzivala mimo jinych razitek i kruhove razitkose slovy MAURITIUS POST OFFICE. Tedy i zde nic neobvykleho.


3. V uvahu nutno vzit i hledisko etymologicke. Dnes termin POST OFFICE sezpravidla preklada jako POSTOVNI URAD. Na sklonku prvni poloviny 19. stoletitermin POST OFFICE mohl znamenat i POSTOVNI SLUZBU. Ostatne Rowland Hill svujprosluly spis nazval POST OFFICE REFORM. Hill ovsem usiloval - jak je vseobecneznamo - o reformu postovni sluzby , nikoliv postovniho uradu. Neni to snad padnyargument?