Zrcadla - Zrcadlovy sal

Zrcadla - Zrcadlovy sal  .................    

Zrcadlo je jednou z nejkrasnejsich veci co znam. Zrcadla jsem si poridilvsude. Do koupelny, na chodbu, do obyvaku, do akvaria i do loznice. Zrcadlo Vamdava neustale najevo, kdo jste. Zrcadlo ma i jedno dalsi obrovske kouzlo. Jakmile jej mate nekde na blizku,tak se necitite sami. Staci kolem zrcadla jen projit a uz se kolem neco Vas deje..... Ja se sice nedivam do zrcadel jako nejaky silenec, ale tak normalne. Kdyz seholim nebo treba jak jsem se oblekl a to je vse. Mam zrcadla ale moc rad. Videl jsem jiz nekolik zrcadlovych salu. Myslimtakove ty, kde jsou zrcadla co  z Vas udelaji podivne postavicky a prikterych se i dost nasmejete.


Nejdulezitejsi mi pochopitelne ale pripadaji zrcadla v koupelne. Tam simyslim by snad mely byt na kazde stene. Clovek kdyz se upravuje, tak kolikratpotrebuje videt nejen ze predu, ale i dozadu.
Dobra jsou i takova ta zrcatka pro zeny, ktera vselijak zvetsuji a jinakpomahaji. Chtel jsem ted jedno takove koupit pritelkyni na Vanoce, ale nakonecjsem se do toho obchodu jiz nedostal a to mi bylo moc lito. Urcite se ale jestena takove zrcatko jednou dostane. ....

Dulezite je, aby zrcadlo bylo kvalitni a dobre pripevnene. Ja se snazim mitzrcadla se zabrousenymi hranami, aby se o nej clovek nemohl riznout. Navic je toi daleko estetictejsi nez nejaky strep co kolikrat doma nekdo na stene ma.
Skoda jen, ze nektera zrcadla jsou casem slepa. To si ale asi cloveknevybere. Ja jsem si kdysi koupil v jednom obchode dve stejna. Jedno je stalejako nove a druhe jsem uz davno vyhodil jak bylo hnede a slepe.


Zrcadla - Zrcadlovy sal
Jakto, ze zrcadlo vsechno odrazi ?


Zrcadlo je dostatecne hladky povrch odrazejici svetlo, cimz vznika obrazpredmetu pred zrcadlem. Pouziva se bezne v domacnosti, dopravnich prostredcich,zdravotnictvi, optickych zarizenich, osvetlovacich telesech ci v mericichpristrojich atd.


Podle tvaru se rozlisuje:


  •  Rovinne zrcadlo
  •  Dute (konkavni) zrcadlo
  •  Vypukle (konvexni) zrcadlo

Prvni zrcadla tvorila obvykle deska z lesteneho kovu, nejcasteji ze stribra.


Soucasna zrcadla jsou tvorena casto tenkou vrstvou hliniku nanesenou na zadnistranu sklenene tabule. Protoze vrstva je nanesena zezadu, je zrcadlotrvanlivejsi, za cenu o malo nizsi kvality obrazu. Tento typ zrcadla odrazi asi95% dopadajiciho svetla. Zadni strana je casto natrena ochrannou vrstvou protikorozi a poskozeni kovu.


V narocnych optickych aplikacich se pouzivaji dielektricka zrcadla, kdeodrazna vrstva neni tvorena kovem, ale vrstvou dielektrika (viz nize).


Zrcadla - Zrcadlovy sal
Ucinky


V rovinnem zrcadlemeni rovnobezny (kolimovany) paprsek svetla svuj smer sireni,  pricemzstale zustava rovnobezny; obrazy vznikle v rovinnem zrcadle jsou zdanlive obrazyse stejnymi rozmery jako puvodni objekt.


Naproti tomu duta a vypukla zrcadla meni rovnobezny paprsek na sbihavy cirozbihavy.


Na zaklade Huygensova principu lze odvodit, ze paprsek svetla se odrazi odzrcadla pod uhlem, ktery je rovny uhlu jeho dopadu. Napr. dopada-li paprseksvetla na povrch zrcadla pod uhlem 30°,  potom se odrazi z bodu dopadu poduhlem 30° v opacnem smeru atd.


Pouziti


  •  Zpetna zrcatka se pouzivaji v dopravnich prostredcich  (auta,motocykly atd.) a umoznuji ridici videt jina vozidla jedouci za nimi. Vetsizrcadla se v silnicni doprave pouzivaji take na neprehlednych cinebezpecnych silnicnich krizovatkach.
  •  Beznym prikladem uziti zakrivenych zrcadel jsou reflektory automobilu. Zde se pouzivaji parabolicka konkavni (vyduta) zrcadla, kterameni rovnobezne paprsky svetla na konvergentni (sbihave), ktere se protinajiv ohnisku zrcadla. Dalsimi zrcadly jsou konvexni zrcadla (vypukle), kde separalelni paprsek meni na divergentni, se zdanlivym prunikem realizovanym zazrcadlem.
  •  Zrcadla jsou nekdy pouzivana jako cast bezpecnostnich systemu tak, ze jedna kamera muze sledovat soucasne vice nez jeden smer pohledu.
  •  Zrcadlo se pouziva na kontrolu casti tela, u kterych je tezke nebonemozne videt je primo, napr tvar, krk, usta, oci atd. Tez se kontrolujefyzicky vzhled nebo ruzne cinnosti jako holeni, strihani vlasu atd. - viz marniva kralovna z pohadky Snehurka a sedm trpasliku, ktera se svehozrcadla vyptava na to, kdo je na svete nejkrasnejsi.
  •  Existuji tez slunecni bryle se zpetnym pohledem, kde levy konecleveho skla a pravy konec praveho skla funguji jako zrcadla.
  •  Zrcadla a zrcatka se bezne pouzivaji i v mnoha optickychpristrojich ci ve velkych optickych systemech - napriklad : hvezdarskedalekohledy (refraktor), fotoaparaty resp.zrcadlovky, delostreleckedalekohledy ci ponorkove periskopy apod.
  •  Zrcadla mohou slouzit i jako zdroj zabavy. Jsou vhodna nejen proposilani slunecnich prasatek, ale pouzivaji se i v zrcadlovych bludistich azabavnich parcich pro pobaveni navstevniku.  Ti se zde bavi naprikladpohledem na svuj naprosto znetvoreny obraz ve specialnim zkreslujicimzrcadle, ci bloudi chodbami s mnoha velkymi nastennymi zrcadly - vizPetrinske zrcadlove bludiste.

Zajimavosti


  • Atentat z 27.kvetna 1942 - Reinhard Heydrich, rissky protektorCech a Moravy byl velmi vazne ranen pri vybuchu bomby - Operace Anthropoid.Pro signalizaci prijezdu Heydrichova gabrioletu znacky Mercedes odPanenskych Brezan pry atentatnik Josef Valcik pouzil zrcatko.  Bylttehdy slunny jarni den a za prudkou Kobylisskou zatacku nebylo moc dobrevidet. Valcik pry stal nahore pred zatackou a vyhlizel Heydrichuv prijezd.Slunecni prasatko ze zrcatka v rukou atentatnika tak dosti vyznamneovlivnilo i ceske dejiny (tato historicka udalost byla pozdeji i uspesnenekolikrat zfilmovana)
  • Konkavni zrcadla pry byla pouzita i behem Bitvy u Salaminy, kdy sjejich pomoci Rekove uspesne zapalovali perske valecne lode. Historicky toale neni dolozeno, ackoliv technicky to tehdy mozne bylo
  • Konkavni zrcadla se pouzivaji take v experimentalnich slunecnichelektrarnach, kde slunecni svetlo soustredene do jednoho maleho ohniska zvetsiho mnozstvi konkavnich zrcadel slouzi jakozto zdroj levne tepelneenergie pro ohrivani vodni pary, ktera je pak pouzita pro pohon parniturbiny (tzv. solarni resp. slunecni elektrarna - coz je zvlastni typtepelne elektrarny)

Jednosmerne zrcadlo


Jednosmerne zrcadlo, zvane tez polopropustne zrcadlo, odrazi asi polovinusvetla a druhou polovinu propousti. Je to tabule skla pokryta vrstvou kovu otloustce jen nekolika atomu, ktera propousti cast svetla (na obe strany).Pouziva se mezi tmavou mistnosti a jasne osvetlenou mistnosti. Osoby na jasneosvetlene strane vidi svuj vlastni odraz - vypada jako obycejne zrcadlo. Osobyna tmave strane vidi skrze zrcadlo - zrcadlo vypada jako pruhledne okno. Muze byt pouzito v nemocnicich na kontrolu pacientu atd. V optice sepolopropustne zrcadlo take nazyva delic svazku. Jeho ucelem je rozdelit paprseksvetla tak, aby cast prosla primo, zatimco druha cast je odrazena - to sevyuziva napr. v interferometrii.


Zrcadlo jako symbol


V mytologii a magii je zrcadlo nositelem nebezpeci (pro toho, kdo do nejnahlizi), ale zaroven nastrojem k ochrane cloveka proti mimolidskym bytostem aprostredkem k rozsireni jeho moci a poznani (magicka zrcadla urcena k vesteni),praktiky spojene s takovymto pojetim jsou zive dodnes a zastitu nad nimi(prechodne) ve stredoveku prijala i cirkev. Toto pojeti bylo aktualizovanoromantickou literaturou (osudovost dvojnika) a mnozi autori beletrie na nejodkazuji i ve 20. stoleti (Jorge Luis Borges,  Ladislav Fuchs). Vikonografii na sebe vazalo zrcadlo ambivalentni vyznamy: bylo atributem Pychy iMoudrosti, Marnivosti, Chtice i Neposkvrneneho poceti.